Web Security Seminar 2013



Milyen biztonsági teszteket végez el automatikusan a Qualys Secure Seal szolgáltatása?


  • Hálózati sérülékenység vizsgálat
  • Web alkalmazás szkennelés
  • SSL ellenőrzés
  • Malware észlelés

Qualys Proyet InfoDay 2013 - Fókuszban a web biztonság
Sikeresen megtartottuk a Proyet Consulting Kft. és a Qualys, Inc. közös szakmai rendezvényét, amelynek fókuszában a web fejlesztés és üzemeltetés biztonsági kérdései, valamint a web alkalmazások biztonsági ellenőrzési módszerei álltak.

A web alapú szoftverek nagy előnye, hogy bárki, aki rendelkezik internet eléréssel, bárhonnan tudja használni. Ez a lehetőség ugyanakkor kockázatokat is rejt magában, hiszen nem rejthetjük el többé alkalmazásunkat a kíváncsi vagy éppen rossz szándékú kívülállók elől.

<Az elérhető prezentációk a lap alján találhatók.>

A szakmai nap témái:

Web alkalmazások biztonságos fejlesztése, üzemeltetése
A web alkalmazások számtalan támadásnak vannak kitéve. A biztonságos üzemeltetés egyik feltétele, hogy a fejlesztés során is figyelembe vegyük a biztonsági szempontokat.

Web alkalmazás betörésteszt (etikus hack)
A fejlesztés része az elkészült alkalmazás tesztje. Míg a funkcionális teszt általában bekerül a fejlesztési tervbe, a biztonsági ellenőrzés legtöbbször kimarad. A betörésteszt ezt a hiányosságot szünteti meg.

Web alkalmazás sérülékenység vizsgálat (Qualys Web Application Scanner)
A drága és időigényes betörésteszt kiegészítésére, a folyamatos fejlesztés biztonsági támogatására végezhetők automatizált tesztek is. Ennek a vizsgálatnak a Qualys által megvalósított szolgáltatás lehet a módja.

Web alkalmazás biztonsági szolgáltatások
A Qualys web biztonsági szolgáltatásainak csak egy része a web alkalmazás vizsgálat. Az előadással a web védelméhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat mutatjuk be.

  • Malware felderítés (Malware Detection): A sikeres támadások felében jelentős szerepet kapnak a kártékony szoftverek. A web alkalmazások különösen nagy veszélynek vannak kitéve, ezért ezek rendszeres ellenőrzése a malware-k felderítésére egyre fontosabbá váló tevékenység.
  • Böngésző vizsgálat (Browser Check): A nem megfelelően karbantartott browserek sok kellemetlen meglepetést okozhatnak. Védekezzünk a meglepetések ellen a browserek rendszeres ellenőrzésével.
  • SSL vizsgálat (SSL Validation): Elég biztonságos az SSL kapcsolatunk?
  • Secure Seal: Web alkalmazások folyamatos biztonsági ellenőrzése/minősítése:
    • Hálózati sérülékenység vizsgálat - hetente
    • Web alkalmazás szkennelés - hetente
    • SSL ellenőrzés - hetente
    • Malware detection- naponta
  • Web alkalmazás tűzfal (Web Application Firewall): Új, felhő alapú web alkalmazás firewall a Qualystól.

IT kockázatmenedzsment és megfelelőségi szolgáltatások (Qualys)
A Qualys a világon piacvezető a sérülékenység menedzsment megoldásokban. A megfelelőség ellenőrzése szintén a rendszer erősségei között szerepel. A Qualys platformjának ilyen szolgáltatásait mutatjuk be, hogy a lehetőségekről teljes képet tudjunk adni.

  • Sérülékenység vizsgálat (Vulnerability Management): A Qualys sérülékenység menedzsment modulja az iparág vezető terméke, amely naprakész adatbázis segítségével automatikusan deríti fel a hálózati hostok sérülékenységeit és támogatja azok javítási folyamatát.
  • Megfelelőség vizsgálat (Policy Compliance): A Qualys megfelelőség menedzsment modulja segítséget ad a felhasználók számára, hogy a legelterjedtebb ipari ajánlások (CIS, COBIT, ISO27002, NIST800-53) alapján alakítsa ki az IT eszközök konfigurációját (configuration policy) és azok teljesülését,  a megfelelőséget rendszeresen ellenőrizze.
  • IT eszköz menedzsment (IT Asset Management): Csak azon eszközök biztonságát tudjuk kézben tartani, amelyeket ismerünk. A Qualys Asset Management modulja egyedülálló rugalmassággal biztosítja az automatikus naprakész nyilvántartást.

A Web Security Seminar - Qualys Proyet InfoDay 2013 prezentációi itt érhetők el:

QG_Compliance_for_InfoDay_Budapest_2013.pdf
Qualys_Corp_presentation_for_InfoDay_Budapest_2013.pdf
Qualys_Infoday_bevezetes_2013maj14.pdf
Qualys_Infoday_Kockazatok_es_kontrollok_2013maj14.pdf
Qualys_Infoday_osszefoglalo_2013maj14.pdf
QualysGuard_Risk_Services_2013maj14.pdf
QualysGuard_WAS_2.4_Overview_2013maj14.pdf
Web_alkalmazas_betoresteszt_2013maj14.pdf
Web_alkalmazas_biztonsagi_szolgaltatasok_2013maj14.pdf
Web_alkalmazas_biztonsagos_fejlesztese_2013maj14.pdf


Köszönjük a résztvevők figyelmét és kérdéseiket.

Marek Skalicky
Managing Director EMEA
Qualys Inc.
Szegő Vilmos CISA,CISM
ügyvezető igazgató
Proyet Consulting
Kollár György CISSP
műszaki igazgató
Proyet Consulting